vineri, 14 septembrie 2012

Rolul limbajului în domeniul profesional.

Un proverb rus spunea:"Встречают по одёжке, а провожают по уму".Ei bine, în câmpul muncii totul decurge altfel, acest proverb devenind fictiv sau hai să-i spunem simplu :"nepotrivit".În societatea capitalistă unde piaţa de desfacere cu toate domeniile ei de activitate este bazată pe concurenţă, e nevoie de un personal competent, pentru că scopul orcărui om de afaceri e de a obţine venit în domeniul în care se specializează.Principalul consumator din toate timpurile a fost omul, deci el e ţinta principală a afacerilor şi respectiv sursa principală de profit.
Închipuiţi-vă că vă adresaţi unui angajat  a unei firme pentru a-i cere  câteva informaţii cu privire la unele servicii oferite de compania în cadrul căreia activează, iar el va răspunde într-un limbaj ţărănesc, caraghios,sec. Care vă vor fi primele impresii?
Mie îmi va inspira nesiguranţă şi în cazul respectiv prima impresie poate fi decisivă, mai ales că opţiunile de alegere sunt astăzi foarte variate.
În romanul "La Paradisul Femeilor" de Émile Zola, se conturează foarte bine câteva trucuri folosite în marketing. Una din ele-atitudinea personalului. Octave Mouret, şeful unui mall gigantic din Paris, creează salariile angajaţilor pe baza cantităţii produselor vândute care avea fenomenul în sine- concurenţa, iar în schimb aceştia atrăgeau clientela în primul rând prin limbaj şi comportament.
O limbă e ca o fiinţă vie spunea Constantin Noica şi are mare dreptate pentru că limba are acces direct la partea emotivă a noastră, iar altcineva spunea: " pentru mine limba (română) e distanţa dintre inimă şi umbra ei..."Deci, limba e unul dintre consilierii cei mai importanţi a sufletului şi deci, o armă nemaipomenită de convingere.
A vorbi corect sau a te exprima corect sunt indicatoare a gradului tău de cultură , a muncii tale intelectuale, a creării tale ca personalitate, a acelui " cineva" care devin brusc vizibil într-o mulţime.
Cei puternici îi vor pe cei puternici.
Limba  literară e o cheie spre alte uşi, tu decizi dacă vrei să intri sau nu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu