sâmbătă, 25 octombrie 2014

"Moldova are talent"- pe bună dreptate între ghilimele

M-am uitat ieri la show-ul "Moldova are talent". Eram curioasă să văd cu ce oameni se poate lăuda această ţară mică şi neajutorată, dar am constatat stupefiată că ori trebuie să-şi facă o carte roşie a talentelor şi s-o pună într-un muzeu , ori să "dărâme" toate show-urile cu împlicarea publicului larg şi să investească în organizaţii, şcoli de artă, traininguri, proiecte culturale, pentru că mulţi conaţionali au legături foarte limitate cu realitatea exterioară. Printre priorităţile emisiunii mai degrabă aş vedea încercarea de a scoate la iveală realitatea dură în care ne aflăm, decât dorinţa de a evidenţia oameni talentaţi. Această emisiune e încă o dovadă a faptului că am învăţat să trăim în genunchi, să ne lăsăm înjosiţi şi să mâncăm tot ce ni se pune în farfurie. Moldovenii au potenţial, curaj şi tupeu, mai puţin muncă individuală. Mulţi s-au trezit cu talentul peste noapte, alţii au trăit cu sentimentul că se dezvoltă de la sine. O fi din cauza că ne vedem în naivitatea noastră celebrităţi, dar nu ne uităm în spatele cortinei, unde se ascund mii de ore de antrenament. Partea pozitivă a lucrurilor e că moldovenii ştiu să viseze, deci nu totul e pierdut, dacă avem viziuni, suntem dotaţi cu cap, mâini şi picioare, la lucru pe şantierul vieţii. Decât apoi să vă victimizaţi că nu sunteţi acceptaţi, mai bine aveţi aşteptări mari de la voi şi mai puţine de la ceilalţi. Ca să primeşti, trebuie să ai ce să oferi.
   Una din carenţele evidente a acestei emisiuni este lipsa de creativitate, o resursă umană care, de altfel, este mutilată, nebăgată în seamă de către sistemul educaţional. De aceea, atât participanţii, cât şi prezentatorii nu pot să se exprime, să exteriorizeze resursele interne. Aşteptăm să deschidem gura în semn de uimire, dar nu ajungem să prindem acest moment, pentru că lipsesc acele clipe de naturaleţe, spontaneitate, ineditul, dând senzaţia că e o emisiune contrafăcută în care totul e învăţat după scenariile emisiunilor precum: "Românii au talent”,"Україна має талант", "Britain's Got Talent" (e aceeaşi emisiune care se difuzează în România, Ucraina şi Marea Britanie şi care are multe vizualizări din partea moldovenilor).
  Ştiam că moldovencele sunt apreciate şi mă bucuram atunci când cineva spunea acest lucru, mai ales de peste hotare, dar văzând comportamentul mai multor fete în cadrul acestei emisiuni, îmi venea să-mi dau o palmă. Şi acum îmi stă în cap fraza: "Fa, cât am şăzut ni s-o boţît rochia". Pe de altă parte, am reuşit să văd şi căteva filmuleţe care merită toată atenţia. După muuulte videouri privite cu dezgust, am găsit şi persoane pentru care se merită proiectul. Prima mea reacţie: "Ăsta sigur e din Moldova? "Deoarece găsisem pănă atunci doar două persoane potrivite decorului: o italiancă din Roma şi un băiat cu piele de ciocolată şi un nume de familie străin. În sfărşit s-au găsit oameni care încearcă să schimbe imaginea asta de mediocritate aplatizată, care au teorii cu aplicabilitate practică, pentru care se merită să mai închdem ochii la nerozia devenită rutină. De asemenea, m-au impresionat filmuleţele de prezentare a regiunilor din care vin participanţii; locurile reflectă căldura, calmul şi duioşia unei case primitoare şi, în acelaşi timp, inocenţa unor locuri neexploatate.
  Deşi stateam cu obrajii fierbinţi şi uneori ascunşi printre perne, ca să nu văd cum unii se fac de râs, stăruind în prostie, vreau să cred că emisiunea va evolua, devenind un instrument eficient de indentificare a persoanelor pasionate şi un deschizător de drumuri spre noi orizonturi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu